Spuštění obchodníků na SkyCloudu

Hlína, písek, diamanty, andezit... to a další itemy nebylo dosud možné na SkyCloudu téměř sehnat. Obchodníci ale přináší nejen prodej itemů, ale také skvělý ekonomický systém, který donutí hráče sledování cen, zásob a to nejen u obchodníků, ale i ostatních hráčů vlastnící obchody.

Obchodníci? Co to je?

Na většině serverů najdete jednoduchý ekonomický model, který máme ostatně i na našem SkyBlock serveru. Prodej nějaké itemy, aby si získal/a nějaké peníze a mohl/a si tak koupit něco lepšího/dražšího/vzácnějšího. Obchodníci jsou výběrem toho nejlepšího a seskupením do jednoho ekonomického modelu.

Jistě jste zažili situaci, kdy jste si potřebovali něco koupit. Potřebovali jste itemy na výstavbu ostrova, jelikož jste nechtěli stavět jen z kamene, k tomu obchodníci slouží. Představte si však, že obchodník reaguje na spoustu faktorů, které ze serveru získá a snižuje/zvyšuje tak cenu jednotlivých itemů. Je o item velký zájem? Cena se bude zvyšovat! Je o item malý zájem? Cena se bude snižovat...

Jak obchodníci fungují?

Na serveru již nyní máme celkem 5 obchodníků, kterých bude ve finální fázi přibližně 20 až 25. Každý z těchto obchodníků prodává určité itemy, ale může se stát, že více obchodníků prodává itemy stejné. Každý z těchto obchodníků žije svým vlastním životem. Je nezávislí na ostatních obchodnících a pouze sleduje finanční dění na serveru a případně ceny a zásoby ostatních obchodníků. 

Zároveň má každý obchodník omezené zásoby, i když tak cena nějakého itemu bude extrémně výhodná, obchodník může mít jen pár kusů a velký nákup neuděláte. Téměř pokaždé když k obchodníkovi přejdete, bude Vám nabízet jinou cenu, kterou mění nezávisle na čase, ale na finančním dění na serveru.

Jak se k obchodníkům dostanu?

Jelikož se jedná o opravdu velkou novinku, která zabrala spoustu času a testování, tak vzhledem k velikosti se prozatím obchodníci spouští pouze pro hráče s Premium účtem. Nebojte se ale, že by se k ostatním hráčům bez Premium účtu nedostali. Je však třeba takto velkou věc otestovat, než jí nasadíme do ostrého provozu. A ano, strávili jsme několik hodin testováním a správnou konfigurací, nic ale nejde otestovat tak dobře, než když se na to podívá zase někdo úplně jiný (hráči), kteří nevědí, jak přesně obchodníci fungují a začnou dělat věci, které by nás prostě nenapadli.

Pokud vlastníte Premium účet, zadejte příkaz /shop a najděte si obchodníky, které potřebujete. Lokace je to vcelku velká, je to ale dáno tím, že ve finální verzi zde budou nejen další obchodníci, ale i pronájmy obchodů a stánků Vám hráčům.

Pár slov ve konfiguraci

I když testování obchodníků a jejich konfigurací jsme strávili hodiny času, nedokážeme přesně odhadnou, jak se obchodníci na serveru zachovají. Proto v průběhu dalších dní/týdnů čekejte jejich ladění a úprava nejen cen a dalších faktorů, ze kterých se tyto ceny tvoří ale i skladovacích zásob. Věc se má tak, že obchodníci si žijí svým životem, a mi nikdy do předu nevíme, jakou cenu itemu nastaví nebo kdy doplní zásoby.

Jak nakupovat u obchodníků

Nákup u obchodníka je velice snadný, pojďme se tedy podívat na to, co všechno jednotlivé popisky u itemů znamenají a jak si zakoupit svůj první item u obchodníka.

Nejdříve bude třeba nějakého obchodníka na rozsáhlé lokaci najít, poté už jen stačí na obchodníka kliknout a zobrazí se Vám jeho nabídka. Každý obchodník má svojí nabídku, která se po většinu času moc měnit nebude, ale přesto se tak někdy může stát. Pokud jste si z této nabídky vybrali item, který potřebujete, můžete pokračovat dále v nákupu, pokud ne, hledejte další obchodníky.

Item máte vybraný a u každého itemu nyní vidíte popisky cena a počet dostupných itemů. Cena uváděná v tomto stručném přehledu, je nejvyšší cena, za kterou Vám obchodník prodá 1 kus daného itemu. Po kliknutí na tento item totiž zjistíte, že každý obchodník nabízí různé množství zakoupení itemů naráz. Můžete tak koupit 1 kus nebo rovnou několik stacků. Dívejte se ovšem na ceny a případné slevy, které obchodník může nabídnou většinou u většího počtu itemů za jeden nákup. Můžete takto ušetřit i 90% celkové ceny, takovéto slevy jsou však ojedinělé.

Počet dostupných itemů je takový počet itemů, který Vám obchodník může maximálně prodat, jelikož další již nemá. Pokud má obchodník u nějakého itemu, že item není dostupný, nebo je dostupnost 0 ks, musíte vyčkat, než obchodník opět dodá zboží.

Úprava cen emeraldů a výkupů u kováře

Jelikož jsme nastavili jinou cenovou politiku, jeden emerald u vesničana nyní zakoupíte za 5 000 ,- Wobounů společně s itemy, které vesničanovi za obchod dáváte. Budete tak muset promýšlet, co je u vesničanů výhodné nakupovat a v jakou chvíli a co naopak ne.

Zároveň byla ale několika násobně zvýšena výkupní cena všeho dřeva u kováře. Železo se vykupuje pořád za cenu stejnou, jaká byla doposud.

Shrnutí

Je třeba říci, že obchodníci nás všechny stály hromadu času, kterou jsme ale dělali rádi. Proto prosíme, když něco nebude fungovat, což se klidně může stát, dejte nám o tom vědět a mi chybu opravíme jakmile to bude možné. Obchodníci jsou opravdu obrovský plugin, a tak je třeba vše pořádně otestovat případně opravit. Není třeba se hned rozčilovat, že něco nejde! :D Všechny pohyby a transakce u obchodníků jsou monitorované, takže nebude problém případné chyby rychle dohledat.

V neposlední řade je třeba poděkovat našemu moderátorovi NassCZE_, který pro Vás celou tuto lokaci postavil ještě před zveřejněním serveru, a do dnešních dní se ještě upravovala. Samozřejmě ale nemůžu zapomenout na pomoc ze strany Im_Krikul, která mi pomáhala s konfigurací obchodníků a utopili jsme v to pěkných pár dní, a utápět z vesele ještě budeme! :D

Příjemnou zábavu!

MrFiliper
10.03.2018 v 09:21