Zveřejnění SkyCloud serveru v 18:00
Bude to téměř rok, co jsme plánovali vytvořit nový SkyCloud server s věci, které jsme si na SkyBlocku v té době nemohli dovolit. Nastává čas, kdy je server dostatečně vyladěný a my tak můžeme server zveřejnit pro širší zájem hráčů. SkyCloud server navíc již nyní obsahuje daleko více funkcí a možností, než jsme ve finále plánovali, ale to je jedině dobře!
 
Před tím vším chci ještě poděkovat realizačnímu týmu, bez kterého by server jen těžko vznikl takto rychle a hladce. Važte si jejich práce, protože pro Vás dělají opravdu hodně! Stal se z nás vyladěný tým, kde každý plní svojí úlohu a vytvořit kompletní server v celkovém počtu 4 lidech na kompletním vlastním systému a s vlastními stavbami, to chce poklonu, nemyslíte? Tak a teď k novinkám!
 
Nether ostrovy
 
Novinku, na kterou čekalo spousta z Vás již na SkyBlock serveru se stává realitou na SkyCloud serveru. Novinka, která nám zabrala dohromady nejvíce času a práce. Řeč je o nether ostrovech pro každého hráče, který vlastní svůj ostrov. Podívejte se na to, jak probíhaly práce na nether ostrovech a co vše jsme si pro Vás připravili.
 
 
Obří možnost pro stavbu
 
Možností, jak velké uděláme nether ostrovy, bylo mnoho. Nakonec jsme se však rozhodli pro nejvyšší a největší variantu, která byla z několika hledisek možná a dostačující. Základní nether ostrov se nachází na ploše 30x30 bloků, s tím že ostrov je rozšířitelný až do velikosti neskutečných 250x250 bloků! To je přesně poloviční plocha běžného ostrova a tak si myslíme, že i velcí stavitelé si v netheru si příjdou na své.
 
Každý z Vás však bude nejspíše překvapen provedením nether ostrova, který je opravdu velký. Při prvotní návštěvě nether ostrova se objevíte na jednom ostrově, tím to ale zdaleka nekončí. Okolo Vás totiž poletuje další množství, ať už menších, nebo daleko větších, nether ostrovů. Můžete zde najít ostrovy, na kterých se nacházejí spawnery na blaze nebo ostrovy, které obsahují různé poklady, se zveřejněním nether ostrovů tak máte co dělat na opravdu dlouhou dobu.
 
Aby jste se k těmto ostrovům a spawnerům dostali, je třeba nether ostrov nejdříve postupně zvětšovat. Zvětšení nether ostrova se provádí přes nové interaktivní menu příkazem /is menu. Zde naleznete položku nether ostrova a jeho možné rozšíření. Takto lze rozšířit ostrov až do velikosti 200x200 bloků, následujících 250x250 bloků si je možné připlatit za poplatek. Pokud by jste tak nechtěli investovat do serveru reálné peníze a server tím podpořit, můžete se pořád spokojit s plochou až 200x200 bloků.
 
Do netheru se můžete dostat po splnění úkolu v sadaři, kde je úkolem postavit portál do netheru. Následně budete tento portál používat pro teleport na nether ostrov. Zpět z nether ostrova se dostanete běžným příkazem /is home. Přiznejme si sami, kdo by z Vás chodil zpět portálem.
 
 
Spawnery a jejich vylepšení
 
Společně s nether ostrovy přicházíme s novinkou, kterou jste jistě ještě nikde neviděli. Nether ostrovy obsahují celkem 2 spawnery na blaze, ale tyto spawnery jsou až do doby, kdy je aktivujete, neaktivní. Vaším úkolem je tak spawnery aktivovat a následně vylepšovat na maximální účinnost. Každým vylepšením získáváte 5% účinnosti navíc až do celkové 100% účinnosti.
 
Vylepšení spawneru ale není jen tak, je třeba získat potřebné itemy pro vylepšení a zároveň mít zabitý dostatečný počet mobů, aby jste vůbec mohli vylepšení provést. Velkou roli zde ale hrají také Vaše zkušenosti (xp) čím více zkušeností máte, tím větší je šance, že se Vám vylepšení podaří. Není tak dobré zkoušet vylepšení s nízkým levlem zkušeností.
 
 
Ostrovní chat
 
Novinka, která potěší hlavně hráče, kteří hrají na jednom ostrově ve vícero lidech. Novinkou je totiž ostrovní chat, pokud tak chcete psát více lidem a jsou z Vaší ostrovní skupiny, nově můžete použít příkaz /is chat zpráva, případně zkrácenou verzi /is c zpráva. Zpráva se od ostatních liší 3 tečkami na začátku zprávy. Zpráva z ostrovní skupiny se tak nebude plést s veřejným chatem nebo privátními zprávy.
 
Ostrovní menu
 
Dosud bylo ostrov možné ovládat pouze pomocí příkazů a tak pro hlavně nově příchozí hráče by toto ovládání mohlo znamenat nepříjemnosti. Těch se každý nováček ale i zaběhlý hráč může od dnešní aktualizace zbavit, jelikož jsme si pro Vás připravili obrovský systém interaktivního menu k ovládání ostrova. Pozvat kamaráda na ostrov, změnit biom na ostrově nebo jen zjistit level ostrova? Nejen to jde přes nové menu a to velice jednoduše. K vyvolání menu použijte příkaz /is menu. Později bude menu kompletně nahrazeno příkazem /is.
 
Ostrovní menu - Hlavní menu
 
Hlavní menu obsahuje vše potřebné pro ovládání ostrova. Naleznete zde tak věci od teleportace na ostrov, po ovládání warpu až k změně biomu ostrova. Každou kategorii si ukážeme zvláště níže v článku.
 
Ostrovní menu - Skupina
 
Ostrovní skupina byla až do dnešního dne řešena jen a pouze formou příkazů /is invite, /is kick a případně /is leave. Nebylo však možné zobrazit členy ostrova a mít tak větší přehled o tom, koho na ostrově máme. Toto menu však přináší změnu a také novinku. Nově si můžete zobrazit všechny hráče, které máte v ostrovní skupině. Aktuálně je možné hráče z ostrovní skupiny i vyhodit přímo přes menu. Připravujeme však komplexní systém oprávnění, kdy majitel ostrova bude moci jednotlivým členům povolovat/zakazovat jednotlivé věci na ostrově. To však až příště.
 
Přes toto menu lze také přizvat hráče do Vaší ostrovní skupiny, podívat se kolik máte volných pozic v ostrovní skupině a případně pořídit další. Ostrovní skupina může mít až 10 členů.
 
Ostrovní menu - Nastavení ostrova
 
Nastavení ostrova bylo taktéž řešeno jen a pouze přes příkazy, nově však kompletní nastavení ostrova naleznete přímo v menu, kde je i popis daného nastavení případně i výše denního poplatku u placeného nastavení.
 
Ostrovní menu - Nastavení ostrovního biomu
 
Máte více biomů a chcete si přenastavit biom na ostrově? Stačí jedno kliknutí a je hotovo!
 
Ostrovní menu - Nastavení ostrovního warpu
 
Máte zakoupený ostrovní warp? V tom případě Vás potěšíme interaktivním menu, které Vám zobrazí, zda-li máte ostrovní warp aktivovaný či deaktivovaný. Můžete zde změnit status warpu na aktivní/neaktivní případně změnit pozici warpu. Pokud máte navíc zakoupený přídavný balíček, můžete zde také nastavit texty, které se zobrazí návštěvníkovi Vašeho ostrova.
 
Ostrovní menu - Nether ostrov
 
Na rozdíl od normálního ostrova, nether ostrov lze ovládat pouze přes menu. Menu nether ostrova se Vám zobrazí v horní části menu po zadání příkazu /is menu. Nezapomeňte však, že se zde zobrazí pouze v případě, kdy již nether ostrov máte vytvořený. V tomto menu je následně rozšíření ostrova a přehled spawnerů, pokud máte již nějaké aktivované.
 
Ostrovní menu - Rozšíření nether ostrova
 
Rozšíření nether ostrova je možné pouze pomocí tohoto menu. Je třeba nastřádat potřebné itemy a Wobouny. Následně provést rozšíření ostrova a v tu chvíli získáte přístup do další části nether ostrova. Společně s tím se Vám odemkne další možné rozšíření ostrova. Nezapomeňte však, že posledních 5 rozšíření nether ostrova jsou pouze placené a není je možné rozšířit zdarma.
 
Ostrovní menu - Přehled spawnerů
 
Pokud již máte aktivovaný nějaký ze spawnerů, zobrazí se v tomto menu jeho přehled, kde najdete například efektivitu spawneru a jeho level.
 
Doděláni všichni obchodníci
 
Všechny obchodníky jsme dnešním dnem spustili a všichni jsou tak funkční. Řeč je tak hlavně o novém obchodníkovi dekoratérovi, které Vám nabídne výhodnější nákup enchant table, prodává pavučiny a další drobné věci pro dekoraci. Velkou novinkou je ale obchodník, který se skrývá ve svém čarovném úkrytu. Čaroděj, který byl až do dnešního dne uzamknutý, je nyní zpřístupněn všech hráčům, jsou zde ale malé úpravy, které u ostatních obchodníků nenajdete.
 
Čaroděj prodává všechny itemy na vaření lektvarů a to všem hráčům, čaroděj však prodává i všechny druhy vajec, ve kterých se ukrývají různí mobové. K těmto vejcím ale běžní hráči přístup nemají a většina vejcí se bude teprv postupně uvolňovat k prodeji. Hráči, co splní úkol v sadaři a získají tak přístup do netheru zároveň získají přístup k nákupu všech mobů, co se v netheru nachází ve vejcích u čaroděje.
 
 
Pravidelné mazání ostrovů zapnuto
 
Až do dnešního dne jsme nemazali žádný neaktivní ostrov, jak jsme již ale dříve avizovali, pokud nebude Váš ostrov dostatečnou dobu aktivní (ani jeden z členů se na ostrov nepřihlásí), o ostrov příjdete. Čím větší ostrov máte, tím delší doba Vaší ne-aktivity může být. Pokud si však nejste jistí, zda-li budete celou dobu aktivní a nechcete o ostrov přijít, je možné si za poplatek zakoupit nesmazání ostrova při ne-aktivitě na ostrově. 

Možnost zakoupení nesmazání ostrova, navždy!
 
Odjíždíte na pár týdnů či měsíců na dovolenou a nechcete přijít o svůj ostrov, nebo snad máte jiné důvody? Nově je možné pořídit si neomezené nesmazání ostrova za malý poplatek. Ať už Vy i Vaši členové ostrova budou dlouho pryč, při zakoupení této výhody o ostrov nikdy nepříjdete vlivem Vaší ne-aktivity na ostrově. Tuto funkci zakoupíte na spawnu pod názvem ostrovní čas.
 
 
Android aplikace a nové odměny
 
Android aplikace, která je dostupná již pár týdnů na Google Play Vám umožní získávat dodatečné odměny za zhlédnuté reklamní videa. Odměnou za každé zhlédnuté video je 50 nebo 25 Xelbow dustů, podle toho, zda-li jste na serveru online či nikoliv. Navýšili jsme tak získávání Xelbow dustů na dvojnásobek a v plánu máme dělat další akce!
 
Novinkou jsou také nové odměny, které můžete za XelBow dust směnit. Nově si můžete vybrat ze 4 nových XelBow boxů, můžete tak nově získat například vlnu, terakotu, cement nebo beton. Celkem je na výběr již 7 Xelbow boxů a tak si vybere snad každý stavitel! Aplikaci můžete stahovat na http://bit.ly/2Iq1Ybk.
 
 
Návody pro nováčky ale i zkušené hráče
 
Pro nováčky je tu nová lokace, na kterou se dostanete pomocí příkazu /warp Navody. Zde se nacházejí všechny možné návody od stavby generátorů po vytváření iron golem farmy až po vytváření obchodů nebo plnění úkolů. Najdete zde také příkazy s vysvětlením co jednotlivé příkazy dělají a jak je použít.
 
 
Nová lokace továrna
 
Továrna je novou lokací, dostupnou pro všechny hráče na /warp tovarna. Nejužitečnější bude ale budoucím farmářům, kteří tuto lokaci budou využívat pro splnění úkolů. Jak se totiž dozvíte níže, systém úkolů byl ještě vylepšen a obsahuje nové možnosti, které nám umožňují rozšířit plnění úkolů o stavby různých objektů. Právě stavby, které budete muset postavit ke splnění úkolu ve farmářovi, najdete na této lokaci.
 
 
Nová hodnost farmář
 
Nová hodnost sadař s sebou nese mnoho vylepšení a změn v systému úkolů. U farmáře na Vás totiž nečeká jen klasické odevzdávání itemů a získávání odměn, ale také stavba traktoru a kombajnu, která Vám nabídne za odměnu nový biom, který budete moci použít. Každý z Vás získává jiný biom. Biom, který získáte, je totiž určen podle ostrova, který jste si vybrali na začátku.
 
U farmáře také naleznete jeden vcelku těží úkol, kdy se přesunete do tajů čarodějů a budete se snažit vypátrat přístup do netheru. V této hodnosti se Vám také otevřou některé itemy u čaroděje, které jste až doposud nemohli zakoupit. Do netheru se však ještě nedostanete, jelikož se musíte řádně připravit.
 
Jako u každé hodnosti i u farmáře získáváte vyšší denní odměnu v podobě hlíny, nově se však můžete těšit i na písek.
 
 
Nová hodnost sadař
 
Taktéž přelomová hodnost, která Vám dovolí dostat se do netheru po všech splněných úkolech u farmáře. Sadař se totiž nespokojí s úrodou na svých plantážích a sadech, ale vydá se do tajů netheru. Zde na Vás již čeká nether ostrov v plné své kráse v základní velikosti 30x30 bloků rozšířitelných do až do 250x250 bloků a celkem 2 kusy spawnerů na blaze. Před tím Vás ale čaroděj naučí vytvářet většinu lektvarů, aby jste byly na takovouto cestu připraveni.
 
Denní odměny se opět navyšují a aby toho nebylo málo, u čaroděje se Vám po návštěvě netheru zpřístupní další itemy, tentokrát v podobě vajec s různými monstry právě z netheru!
 
 
Nether ostrovy a jejich vývoj
 
Vývoj nether ostrovů sahá až k roku 2016/2017 kdy jsem se rozhodl vytvořit na SkyBlock serveru nether ostrovy pro všechny hráče. Tak se skoro stalo, vše bylo nachystané a systém sám o sobě fungoval, jenže nastal problém při propojení nether ostrovů na s aktuálním pluginem, který na SkyBlock serveru máme.
 
Měl jsem s autorem tohoto pluginu domluvené, že mi do pluginu přidá pár funkčních prvků, které by mně dovolili nasadit nether ostrovy na vlastním systému. Fungovalo by to tedy tak, že běžné ostrovy by fungovali na jiném pluginu než nether ostrovy. K tomu ale následně nedošlo, jelikož autor přestal komunikovat a pro mně tehdy nebylo řešením vyvíjet jeho plugin dále podle vlastních představ k čemuž jsem měl své důvody, které se později také projevili. Proč na SkyBlock serveru nevychází aktualizace? Protože to z hlediska celého systému už není možné.
 
Jenže já strávil hodiny času vývojem vlastních nether ostrovů a nechtěl jsem se smířit s tím, že tyto hodiny jen prohodím oknem. Proto mně napadlo vytvořit kompletně nový systém na generování jak normálních tak nether ostrovů. Základy už jsem měl z nether ostrovů, tak proč toho nevyužít. V tu dobu se tak z původního pluginu na nether ostrovy stával komplexní systém na správu ostrovů, který dnes běží na několika serverech najednou.
 
Aby jste si nemysleli, že to jsou jen fámy, měli jsme dokonce již vytvořený nether ostrov, na kterém v té době dělal náš bývalý moderátor Medigard. Ten vypadal takto a bylo nad ním stráveno mnoho času, jelikož se celý nether ostrov musel dělit do několika sekcí podle rozšířeni ostrova, jak ho známe z aktuálních nether ostrovů.
 
 
Je tu rok 2018 a my konečně zveřejňujeme první verzi nether ostrovů na SkyCloud serveru. Chápu, že pro některé je to poněkud dlouhá doba, jenže já se vydal cestou kvality než kvantity a jsem za to upřímně rád. Nyní máme na SkyCloudu systém, na který se mohu spolehnout a celý je plně automatický. To i kdyby vyšel předchozí pokus na SkyBlock serveru, nebyl.
 
Někdy hold nevycházejí věcí podle plánu, s tím je třeba se smířit, a já jsem rád že jsme to dotáhli do konce. Patří nesmírný dík aktuálnímu týmu lidí okolo mně, ať už z řad realizačního týmu, tak samotných hráčů. I těch pár hráčů, kteří na SkyCloudu aktivně hráli téměř od začátku mně utvrzovali v tom, že to co tu děláme, neděláme jen pro sebe. Díky! Věřím, že se Vám na serveru bude líbit.
MrFiliper
08.06.2018 v 15:54